Informatie

De SOS Home Light:
gezien en gevonden worden

Wist u dat een ambulance binnen 15 minuten en de brandweer binnen 8 minuten op de plaats van bestemming behoort te zijn?
Ondanks alle inzet en inspanning van de hulpverlenende instanties wordt deze voorgeschreven norm van de aanrijtijden niet altijd
gehaald. In 2010 en 2011 haalden 320 van de 415 gemeenten deze norm niet. De redenen hiervoor zijn per regio verschillend.
De dekking van de verschillende instanties zijn sterk afhankelijk; betreft het een stedelijk of niet-stedelijk gebied. Ambulances
komen in steden en grotere gemeenten relatief vaker op tijd dan in plattelandsgemeenten.
Toch wordt landelijk de eis van 95% niet gehaald

De SOS Home Light: geen gewoon knipperlichtje!
De kracht van de SOS Home Light zit hem in zijn felle leds (light-emitting diodes)  gevoed door een sterke en duurzame lithium batterij. Aan de voorzijde is de SOS Home Light uitgevoerd met 8 SMD powerleds. De zijkant is rondom uitgevoerd met 16 krachtige rode leds. De in totaal 24 leds zijn van verre afstand te zien tot op zo’n 1000 meter bij normaal helder weer.
De SOS Home Light is voorzien van drie waarschuwingssignalen die door middel van het indrukken van de groene knop aan de voorzijde te activeren zijn.

Vanuit de uit-positie:

  • 1x drukken: snel knipperen van de leds bij hoge urgentie
  • 2x drukken: langzaam knipperen
  • 3x drukken: de leds branden constant bij weinig of geen urgentie
  • 4x drukken: uit-positie


De SOS Home Light van levensbelang?
Om te veronderstellen dat de SOS Home Light van levensbelang is gaat te ver. Maar dat deze waarschuwingslamp een substantiële bijdrage kan leveren om in levensbedreigende situaties de politie, ambulance of zelfs brandweer te helpen om sneller de plaats des onheils te vinden, is zeker. Ondanks dat tegenwoordig alle voertuigen van de verschillende hulpinstanties  zijn uitgerust met een navigatiesysteem, is het voor de chauffeurs soms moeilijk om de uiteindelijk bestemming te vinden. Vooral het zoeken binnen de tegenwoordige woonwijken met een grote woningdichtheid in onoverzichtelijke straten en hofjes, maar ook galerijflats,  industrieterreinen, campingplaatsen alsmede jachthavens zijn soms een enorme uitdaging voor de chauffeur om de plaats van bestemming snel te vinden.

Ook onverlichte huisnummers dragen niet bepaald bij aan de vindbaarheid van een woning of (bedrijfs-)pand. Juist in dít soort situaties waarbij ieder seconde telt, is de SOS Home Light bij uitstek het hulpmiddel om snel gezien en gevonden te worden.
Bij calamiteiten gaat een persoon vaak op straat staan om desbetreffende hulpverlener op te vangen. Een waarschuwingslamp als de SOS Home Light kan  uitkomst bieden, want van verre afstand kan de chauffeur een woning of gebouw opmerken en zijn of haar verloop van de route beter bepalen of inschatten.

Wanneer de chauffeur van te voren al op de hoogte is van het feit dat op de eindbestemming een SOS Home Light knippert, wordt het alleen maar nog makkelijker. Daarom is het verstandig om bij de melding aan de meldkamer van 112 aan te geven dat op de plek des onheils een SOS Home Light aanwezig is om de chauffeur van verre afstand te waarschuwen!

De SOS Home Light plaatsen:
Het is van groot belang om een juiste positie te bepalen voor de SOS Home Light. Waar kan de gebruiker makkelijk en snel de SOS Home Light vandaan halen en waar kan deze het beste worden geplaatst om door de hulpverlener gezien te worden?
De SOS Home Light is aan de achterzijde voorzien van een krachtige magneet waarmee deze op een metalen ondergrond kan worden “geklikt”. Voor de houten, kunststoffen of aluminium ondergronden zijn twee metalen ringen met daarbij behorende schroeven en pluggen meegeleverd.
Binnen:
Aangezien veel woningen een meterkast in de buurt van hoofdingang hebben, is dit een uitgelezen plek om de SOS Home Light op te bergen.
Door middel van één van de metalen ringen is de SOS Home Light eenvoudig te bevestigen aan bijvoorbeeld de binnenkant van de deur als bewaarplaats.
Maar ook een positie boven de voordeur is een prima plek om de SOS Home Light te plaatsen.
Buiten:
Het belangrijkste is om een goede plek te vinden om de SOS Home Light te plaatsen bij een calamiteit. Vaak zal dit ergens buiten bij de voordeur zijn.
Het bepalen van de buitenpositie is natuurlijk afhankelijk van de ligging van de woning of het gebouw. Van groot belang is dat de hulpverlener direct en snel de plaats kan bereiken waar de SOS Home Light gepositioneerd is maar natuurlijk ook of deze positie goed zichtbaar is vanaf de openbare- of toegangsweg van het pand!
Heeft het pand een oprit of voortuin, kies dan een plek bij de entree op bijvoorbeeld de brievenbus of een boom.

Controle van de SOS Home Light
De SOS Home Light is standaard uitgevoerd met een krachtige Lithium batterij van het type CR123A met een zeer lange levensduur. Toch is het noodzakelijk om de SOS Home Light jaarlijks te controleren. Wanneer de led lampen zwakker branden en niet meer optimaal werken, dient  de batterij vervangen te worden. Zo bent u ervan verzekerd dat wanneer u tóch onverhoopt gebruik moet maken van de SOS Home Light, deze optimaal functioneert.